Osteovit tablete

Email
Pomoć kod osteporoze.Ovaj proizvod je formulisan tako da sadrži optimalne količine kalcijuma, vitamina D, cinka i vitamina C koji su neophodni za očuvanja zdravlja kostiju.

Osteovit tablete a 30

Dietetski proizvod, dodatak prehrani sa kalcijem, cinkom, vitaminom D3 i vitaminom E

Osteovit tablete su dijetetski proizvod, dodatak prehrani osmišljene kao pomoć kod osteoporoze. Ovaj proizvod je formulisan tako da sadrži optimalne količine kalcijuma, vitamina D, cinka i vitamina C koji su neophodni za očuvanja zdravlja kostiju. Kada se javi potreba za kalcijem u organizmu on se povlači iz kostiju u krvotok, a kosti postaju oslabljene, krhke i lomljive. Zbog toga se javlja potreba za unosom kalcija u hrani ili u dodacima prehrani. Ugradnja kalcija u kosti je omogućena uz pomoć vitamina D. Ako nema vitamina D uneseni kalcijum se ne može apsorbirati. Uloga vitamina C u zaštiti koštanog tkiva ogleda se u tome što je vitamin C esencijalna komponenta za sintezu kolagena koji čini 90% mase koštane srži.

Sastav

Jedna Osteovit tableta sadrži:

Kalcij (u obliku granuliranog kalcijum karbonata) 600 mg
Holekalciferol (što odgovara vitaminu D) 6,5μg (260 IU)
Cink (iz cink glukonata) 5 mg
Vitamin C 30 mg

Ostali sastojci su: umrežena natrij karmeloza (E 468), mikrokristalična celuloza, kalcijum stearat. Film čine: šelak, hipromeloza, polisorbat 80, a bojila su titanium dioksid E 171 i talk E 553b.

Kalcij
Kalcij je glavni mineral kostiju. Njegova apsorpcija i metabolizam djelimično ovise o vitaminu D jer se isti u bubrezima metaboliše i pretvara u aktivni metabolit (kalcitriol) koji povećava apsorpciju kalcija iz crijeva i nivo ovog minerala u krvi. Kalcij može povećati nivo HDL holesterola, spriječiti polipe na crijevima, smanjiti krvni pritisak, pojavu bubrežnih kamenaca, i gubitak zuba.

Vitamin D3
Vitamin D3 stvara se u koži nakon njenog izlaganja UV zračenju. U periodu kada nema dovoljno sunca, kao što je zima, potrebno je isti nadoknaditi. Ovaj vitamin je neophodan za održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi. Pomaže u jačanju kostiju, zuba i razvoju djece. Obzirom da se radi o vitaminu, djeluje pozitivno i na imuni sistem.

Uputa za upotrebu
Za prevenciju osteoporoze preporučuje se uzimati jednu tabletu dnevno zajedno sa čašom mlijeka. Kao pomoćna terapija kod osteoporoze preporučuje se uzimati jednu Osteovit tabletu ujutro i jednu tabletu uveče sa čašom mlijeka.

Posebna upozorenja
Preporučena dnevna doza se ne smije prekoračiti. Dodatak prehrani ne može nadomjestiti ili zamijeniti uravnoteženu prehranu. Proizvod čuvati van dohvata i pogleda djece. Proizvod se ne smije uzimati sa preparatima željeza niti sa tetraciklinima, jer kalcijum inhibira apsorpciju tetraciklina. Potreban je razmak od 3 do 4 sata između uzimanja Osteovita i navedenih preparata.

Pakovanje
Jedno pakovanje sadrži 30 Osteovit tableta.

Način čuvanja
Čuvati na temperaturi do 25 ºC. Čuvati od dohvata male djece.

Proizvođač
Pharmamed d.o.o. Dolac na Lašvi, Travnik, Bosna i Hercegovina.
Odobrilo Ministarstvo zdravstva F BiH.
Riješenje broj: 03–37–2864/10 od 13.05.2010.
Kontakt: +387 30 515 005.

 

 

Kontakti

  • Email info@pharmamed.ba
  • Telefon +387 30 515 005
  • Adresa Dolac na Lašvi bb 72270 Travnik BiH
Top