Magnezij, zašto nam je potreban

Magnezij je neophodan za normalno funkcioniranje cijelog organizma. Bez magnezija ne bi bilo proizvodnje energije i metabolički procesi u organizmu se ne bi mogli odvijati.

Magnezij igra izuzetno važnu ulogu u organizmu jer sudjeluje u više od 300 enzimskih sistema gdje je angažiran u ključnim funkcijama: u formiranju kostiju, metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata, formiranju ATP-a – odnosno energije za ćelije, aktiviranju nekih vitamina, grušanju krvi

Magnezij sudjeluje kao pomagač u mnogim ćelijskim procesima. Djeluje na ravnotežu reakcija dobivanja energije u mišićima, a njegov nedostatak uzrokuje pojavu slabosti u mišićima te je potreban za pravilan rad mišića. Dodatno, nedostatak magnezija može dovesti do manjka kalija koji je ključan za transport energije u ćeliju.

Adekvatan unos magnezija osigurava normalno funkcioniranje nervnog sistema i olakšava nošenje organizma sa stresom. Manjak magnezija u organizmu povezuje se sa simptomima depresije i razdražljivošću.

Nekoliko je mogućih uzroka manjka magnezija:

Povećane potrebe – kao što su trudnoća, rast i razvoj, stres ili pojačana tjelesna aktivnost

Nedovoljan unos – koji može biti posljedica neuravnotežene prehrane ili konzumacije hrane siromašne magnezijem.

Pojačano izlučivanje – kao posljedica pojačane tjelesne aktivnosti, dojenja, šećerne bolesti, kod korištenja nekih lijekova kao što su diuretici i digitalis, te kod zlouporabe laksativa i alkohola

Malapsorpcija – koja je posljedica gastrointestinalnih tegoba i starenja

Okolina – kisele kiše i umjetna gnojiva uzrokuju osiromašenu zemlju magnezijem, zbog čega je u biljkama i životinjama smanjena koncentracija magnezija.

Načini nadoknade magnezija

Dijetetski proizvodi magnezija su praktičan način osiguravanja dovoljnih količina ovog minerala. 

Zanimljivo je da apsorpciju magnezija povećavaju vitamin D i laktoza te vitamin B6, dok je ometaju fitati, vlakna, masnoće, oksalna kiselina, alkohol. Cink, ovisno o dozi, djeluje sinergistički i antagonistički. Doze veće od 25 mg smanjuju apsorpciju, a manje povećavaju. 

Magnezij pomaže u apsorpciji kalcija u organizmu, ali i obrnuto, kalcij pomaže u apsorpciji magnezija. Idealan omjer kalcija i magnezija u organizmu je dva prema jedan, što znači da u organizmu na 600 mg kalcija treba biti 300 mg magnezija kako bi apsorpcija i kalcija i magnezija bila odgovarajuća.

Magnezij 400 DIRECT sa egzotičnim okusom manga ili sa okusom narandže sadrži magnezij, vitamin C i vitamin B6. Magnezij doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji mišića i normalnoj psihološkoj funkciji. Magnezij pomaže kod glavobolje i stresa, a preporučuje se svim odraslim osobama, starijim osobama, sportistima i rekreativcima. Vitamin C doprinosi stvaranju kolagena neophodnog za izgradnju i normalnu funkciju mišića, tetiva, hrskavice i kože. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema. Vitamin B6 doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije i normalnoj psihološkoj funkciji.

Magnezij 400 DIRECT sadrži magnezij laktat i magnezij oksid. Magnezij laktat je organskog porijekla, ima dobru bioraspoloživost i veoma se brzo apsorbira u krv, čime doprinosi brzom opuštanju mišića i napetosti. Obezbjeđuje brzu nadopunu organizma magnezijem.

Kontakti

  • Email info@pharmamed.ba
  • Telefon +387 30 515 005
  • Adresa Dolac na Lašvi bb 72270 Travnik BiH
Top