Kalcij citrat 600 s vitaminom D3 šumeće tablete

Email
Kalcij citrat 600 s vitaminom D3 šumeće tablete su dodatak prehrani, namijenjen odraslim osobama za postizanje bolje strukture kostiju. Kalcijum i vitamin D djeluju sinergistički u organizmu te uzeti zajedno, pomažu djelovanje lijekova koji se koriste u terapiji osteoporoze.

KALCIJ CITRAT 600 s vitaminom D3 šumeće tablete a 12

Dietetski proizvod, dodatak prehrani sa kalcijem i vitaminom D3

Kalcij citrat 600 s vitaminom D3 šumeće tablete su dodatak prehrani, namijenjen odraslim osobama za postizanje bolje strukture kostiju. Kalcijum i vitamin D djeluju sinergistički u organizmu te uzeti zajedno, pomažu djelovanje lijekova koji se koriste u terapiji osteoporoze. Sadržaj kalcija u ovom proizvodu je 75 % RDA (preporučenog dnevnog unosa), dok je vitamin D u ovom proizvodu zastupljen u preporučenoj dnevnoj količini. Nakon menopauze, nivo estrogena u organizmu opada. Ovaj hormon je neophodan za održavanje gustine kostiju jer zadržava kalcij u kostima. Stoga, smanjenjem ovog hormona u organizmu smanjuje se i nivo kalcija. Nakon menopauze razgradnja kostiju nadmašuje stvaranje istih te kosti stoga postaju tanke i krhke, odnosno lako lomljive.

Sastav

Jedna Kalcij citrat 600 s vitaminom D3 šumeća tableta sadrži:
Kalcij (u obliku trikalcijevog citrata) 600 mg
Vitamin D3 5 µg

 

Pomoćne komponente su regulator kiselosti (limunska kiselina i natrijev bikarbonat), glucideks 9, aroma, punilo (sorbitol), sladila (aspartam i acesulfam K), bojilo (betakaroten E160a (ii)).

Kalcij                                                                                                                                      
Kalcij je glavni mineral kostiju. Njegova apsorpcija i metabolizam djelimično ovise o vitaminu D jer se isti u bubrezima metaboliše i pretvara u aktivni metabolit (kalcitriol) koji povećava apsorpciju kalcija iz crijeva i nivo ovog minerala u krvi. Kalcij može povećati nivo HDL holesterola, spriječiti polipe na crijevima, smanjiti krvni pritisak, pojavu bubrežnih kamenaca, i gubitak zuba.

Vitamin D3
Vitamin D3 stvara se u koži nakon njenog izlaganja UV zračenju. U periodu kada nema dovoljno sunca, kao što je zima, potrebno je isti nadoknaditi. Ovaj vitamin je neophodan za održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi. Pomaže u jačanju kostiju, zuba i razvoju djece. Obzirom da se radi o vitaminu, djeluje pozitivno i na imuni sistem.

Uputa za upotrebu
Kalcij citrat 600 s vitaminom D3 uzimati jednu šumeću tabletudnevnootopljenuu čašivode (200 ml). Ukoliko nastane talog sadržaj je potrebno promiješati i popiti.

Posebna upozorenja
Preporučena dnevna doza se ne smije prekoračiti. Dodatak prehrani ne može nadomjestiti ili zamijeniti uravnoteženu prehranu. Proizvod čuvati van dohvata i pogleda djece.

Pakovanje
Jedna kutija Kalcij citrat 600 s vitaminom D3 sadrži 12 šumećih tableta.

Način čuvanja
Čuvati na temperaturi do 25 ºC.

Proizvođač
Pharmamed d.o.o. Dolac na Lašvi, Travnik, Bosna i Hercegovina.
Odobrilo Ministarstvo zdravstva F BiH.
Riješenje broj: 03–37–1705/10 od 01.04.2010.
Kontakt: +387 30 515 005

 

 

Kontakti

  • Email info@pharmamed.ba
  • Telefon +387 30 515 005
  • Adresa Dolac na Lašvi bb 72270 Travnik BiH
Top