Magnezij 375 s vitaminom C efervescentne tablete

Email
Za dnevnu nadopunu magnezijem. Magnezij je jedan od gradivnih elemenata organizma. Nalazi se u svim ćelijama jednog organizma. Magnezij je četvrti najbogatiji mineral u tijelu i potreban je za više od 300 biohemijskih reakcija u tijelu.

Magnezij 375 s vitaminom C efervescentne tablete a 20

Dietetski proizvod, dodatak prehrani sa magnezijem

Magnezij 375 s vitaminom C je dijetetski preparat, dodatak prehrani, koji služi za nadopunu magnezija u organizmu. Magnezij je jedan od gradivnih elemenata organizma. Nalazi se u svim ćelijama jednog organizma. Magnezij je četvrti najbogatiji mineral u tijelu i potreban je za više od 300 biohemijskih reakcija u tijelu. Istraživači procjenjuju da prosječna osoba u tijelu ima oko 24 grama magnezija, oko 50% je u kostima, a druga polovina unutar stanica tjelesnih tkiva i organa. Samo 1% magnezija nalazi se u krvi.
Magnezij je neophodan za mnoge biološke procese koji se odvijaju u tijelu. Vrlo je važan za kontrakciju mišića i prenos podražaja od živca na mišiće. Upotreba šumećih tableta Magnezij 375 s vitaminom C se preporučuje kod smetnji u radu srca i smetnji cirkulacije, glavobolja, migrena, slabe koncentracije i osjećaja pritiska u glavi, živčane razdražljivosti i poremećaja spavanja, grčeva i mišićne napetosti, pa ga stoga mogu koristiti srčani bolesnici i hipertoničari, dijabetičari, trudnice i dojilje, sportaši, rekovalescenti, osobe izložene velikim psihičkim i fizičkim naporima. Magnezij pomaže u kontroli neuromuskularne refleksne aktivnosti srca, tako da srce kuca u redovnim ritmičkim otkucajima.
On također pomaže u sprečavanju abnormalnog zgrušavanja krvi u srcu. To može smanjiti šanse za srčani ili moždani udar, a čak može pomoći u oporavku, ako ste ih pretrpjeli. S druge strane, nedostatak magnezija može rezultirati promijenjenim kardiovaskularnim funkcijama. Magnezij je važan za apsorpciju kalcija. Magnezij i kalcij djeluju zajedno i sprječavaju poremećaje povezane s kostima. Bez toga, možet se razviti bolesti kao što je osteoporoza, artritis i lomljive kosti zbog nedostatka mase i gustoće. On igra ulogu u proizvodnji i transportu energije. Uključen je u metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti. To omogućava tijelu da ostane aktivno i zdravo. Važan je u funkciji i lučenju inzulina, a također je nosač za inzulin. On igra ključnu ulogu u kontroli razine šećera u krvi.
Dakle, igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa. Nedostatak magnezija može dovesti do grčeva u placenti i prijevremenog poroda i povećanog rizika od urođenih mana.

Sastav
Jedna šumeća tableta Magnezij 375 s vitaminom C sadrži:
Magnezij:   375 mg
Vitamin C:  120 mg

Pomoćne komponente su: regulatori kiselosti (limunska kiselina i natrijev hidrogen karbonat), punila (sorbitol i laktoza), aroma limuna, zaslađivači (acesulfam K i aspartam), boja E 101, povidon i magnezijev stearat.

Vitamin C
Vitamin C ili askorbinska kiselina je biološki važna supstanca koju ljudski organizam ne može sam proizvesti, te se u organizam mora unositi hranom koja sadrži vitamin C. U organizmu učestvuje u važnim biohemijskim procesima kao što su sinteza kolagena, pretvorba dopamina u adrenalin, kao i u procesu sinteze serotonina. Vitamin C igra važnu ulogu u zaštiti organizma jer ima izuzetno jaka antioksidativna svojstva, a također pospješuje apsorpciju željeza u tankom crijevu. Askorbinska kiselina utječe na metabolizam ugljikohidrata, steroida i nekih aminokiselina. Povećana potreba za vitaminom C javlja se u stanjima poput bolesti, poslije terapije nekim lijekovima, nakon hirurških zahvata, kada je organizam pod stresom i kada dođe do slabljenja funkcije imunog sistema.

Uputa za upotrebu
Uzimati jednu tabletu Magnezij 375 s vitaminom C otopljenu u čaši vode (200 ml).

Posebna upozorenja
Magnezij ne treba uzimati u isto vrijeme sa preparatima željeza i tetraciklinima. Potrebno je napraviti razmak od 3 do 4 sata. Proizvod ne bi trebale upotrebljavati osobe osjetljive na bilo koju komponentu proizvoda.

Pakovanje
Jedna kutija Magnezij 375 s vitaminom C sadrži 20 šumećih tableta.

Način čuvanja
Čuvati na temperaturi do 25 ºC. Čuvati od dohvata male djece.

Proizvođač
Pharmamed d.o.o. Dolac na Lašvi, Travnik, Bosna i Hercegovina.
Odobrilo Ministarstvo zdravstva F BiH.
Riješenje broj: 05–37–5998/09 od 08.10.2009.
Kontakt: +387 30 515 005

 

Kontakti

  • Email info@pharmamed.ba
  • Telefon +387 30 515 005
  • Adresa Dolac na Lašvi bb 72270 Travnik BiH
Top