Čaj kopriva, korijen
Osobine i namjena:

Čaj od korijena koprive obično se koristi zbog svojih diuretičkih svojstava i poticanja funkcije bubrega i mokraćnog sistema. Korijen koprive može imati veći udio određenih hranjivih tvari poput minerala, posebno kalija, te nekih fitohemikalija koje podržavaju zdravlje mokraćnih organa.

Čaj od korijena koprive obično se koristi zbog svojih diuretičkih svojstava i poticanja funkcije bubrega i mokraćnog sistema. Korijen koprive može imati veći udio određenih hranjivih tvari poput minerala, posebno kalija, te nekih fitohemikalija koje podržavaju zdravlje mokraćnih organa.

1,5 g osušenog i usitnjenog korijena koprive staviti u 2 dl hladne vode, zagrijavati do ključanja, pustiti da ključa jednu minutu, skinuti sa grijača, poklopiti i ostaviti 10 minuta. Procijediti i piti nekoliko puta dnevno

Kopriva, korijen (Urticae radix, Urtica dioica L., Urticaceae)

50 g