Čaj od korijena koprive obično se koristi zbog svojih diuretičkih svojstava i poticanja funkcije bubrega i mokraćnog sistema. Korijen koprive može imati veći udio određenih hranjivih tvari poput minerala, posebno kalija, te nekih fitohemikalija koje podržavaju zdravlje mokraćnih organa.
- Kategorije: ČajeviČajevi rinfuzni - Monodroge
Osobine i namjena
Čaj od korijena koprive obično se koristi zbog svojih diuretičkih svojstava i poticanja funkcije bubrega i mokraćnog sistema. Korijen koprive može imati veći udio određenih hranjivih tvari poput minerala, posebno kalija, te nekih fitohemikalija koje podržavaju zdravlje mokraćnih organa.
Način primjene
1,5 g osušenog i usitnjenog korijena koprive staviti u 2 dl hladne vode, zagrijavati do ključanja, pustiti da ključa jednu minutu, skinuti sa grijača, poklopiti i ostaviti 10 minuta. Procijediti i piti nekoliko puta dnevno
Sastojci
Kopriva, korijen (Urticae radix, Urtica dioica L., Urticaceae)
Pakovanje
50 g